Hirsiseinien lahojen poisto

Käytiin ostamassa vähän työkaluja naulojen ja lahojen hirsien poistoon. Ollaan yritetty vasaroiden ja sorkkarautojen kanssa poistaa nauloja, mutta se on aika tuskallista, varsinkin jos naulat ovat pieniä ja ne ovat syvällä hirressä. Onneksi tuttu raksamies vinkkasi työkalusta, jolla naulat saa helpommin pois ja niin käytiin sitten hakemassa meille uusia työkaluja, on muuten nyt paljon helpompaa! 😀 Tämän lisäksi ostettiin rälläkkään (vai onko se nyt virallisemmin kulmahiomakone?) puulaikka. Se oli tosi kallis, maksoi 50 euroa, mutta on kyllä osoittautunut hintansa arvoiseksi. 🙂

IMG_20190902_190413

Mies kävi seinien kimppuun rälläkän kanssa, kun me mun vanhempien kanssa irroiteltiin nauloja. Meillähän on tuossa hirsien päällä ollut pinkopahvit ja jos joku tietää, minkälaisia nupinaulat ovat, niitä on talossa satoja, joilla pinkopahvit ovat olleet kiinni. Ne on maailman ärsyttävin irroittaa, ne on pieniä ja pirun teräviä.

Miehen hioessa seiniä osassa hirsissä oli syvemmät vauriot, mitä päällepäin oletettiin, mutta kyllä sieltä tervettäkin puuta löytyi.

IMG_20190903_175245

Tässä alemmassa kuvassa oikeastaan 2-3 alinta kerrosta on sellaisia, jotka pitää korvata jollakin tavalla. Meillä on vielä mietinnässä laitetaanko uudet hirret, vai tehdäänkö korjaukset jollakin muulla tavalla.

IMG_20190907_185743

Pahin kohta seinässä ei ole lahoa, vaan tässä näkyy hevosmuurahaisten pesä. Niitä nyt ei ole myrkyttämisen jälkeen enää näkynyt lainkaan yli vuoteen, mutta tämäkin kohta olisi täysin terve, ellei nuo vihulaiset olisi päässeet valtaamaan taloa tästä kohtaa.

IMG_20190908_132509

Oikeastaan tämän alemman kuvan otettuani miehen kanssa pohdittiin jälleen kerran, mikä on järkevää ja missä vaiheessa annetaan periksi, vedetään kaikki maan tasalle ja rakennetaan uusi. Onko meidän järkeä oikeasti vetää tämä nyt tällä loppuun asti?

IMG_20190910_170836

Sehän nyt on ollut selvää alusta asti, että tämä tulee maksamaan todennäköisesti yhtä paljon (ellei enemmän) kuin uusi talo, mutta työtä on vain tuplasti. Käytännössä me ollaan jo yli vuosi purettu taloa ja vielä on purkamisessakin hommaa enemmän kuin tarpeeksi.

Tuntuisi toisaalta kovin turhalta luovuttaa nyt, kun ollaan nähty niin iso vaiva purkamisen suhteen. Sen lisäksi meillä on kuitenkin suurin osa talosta ehjää hirsirunkoa, allakin näkyy tosi hyvää ja kaunista hirttä.

IMG_20190910_181417

Sen lisäksi ajatus täysin uudesta talosta ei houkuttele mua sitten yhtään. Mun mielestä täysin uudet talot ovat kaikki kovin samannäköisiä, enkä jostain syystä pidä siitä, että näen talosta ulospäin jo pelkistä ikkunoiden paikoista, missä mikäkin huone sijaitsee. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan. 🙂 Korjaamalla tätä vanhaa me saataisiin tosi kaunis ja persoonallinen koti, vaikka suurin osa talosta olisikin täysin uutta.

IMG_20190907_185908

Toistaiseksi ollaan vielä sitä mieltä että puretaan ja korjataan, mutta koskaan ei tiedä nouseeko tie pystyyn ja annetaan periksi. Mulle kyllä sanotaan tosi paljon, että tämä on ihan normaalia, että epätoivo iskee aina välillä tällaisessa hommassa, mutta siitä pääsee yli varsinkin silloin, kun pääsee rakentamaan vihdoin jotain uutta. Saa nähdä miten meille käy, kovasti haluaisin tehdä tästä sen kodin meille! 🙂

Eikä muuten tilannetta yhtään helpota se, että toisesta talostakin pitäisi päästä eroon, mutta kumpaakaan meistä ei kiinnosta se talo pätkääkään, eikä siellä juuri aikaa vietetäkään. 😀 😀

6 thoughts on “Hirsiseinien lahojen poisto”

    1. Mulla sama homma, jännittää tosi paljon tuleeko talosta yhtä kiva kuin olen suunnitellut!! Matkaa on todellakin paljon jäljellä, mutta toivottavasti päästään finaaliinkin joskus. 🙂

  1. Teette niin kuin hyvältä tuntuu, se on totta että mieli voi muuttuakin. Mutta olen kyllä ihan samaa mieltä siitä, että vanhoilla taloilla on kunnon sielu, jota ainakaan itse en löydä upouusista. Toki remppojen ja ylläpidon suhteen uusi voisi säästää huomattavasti hermoja ja rahaa.

    1. Ihan varmasti säästäisi hermoja ja rahaa, mutta kun tämä vain tuntuu oikealta, niin mennään toistaiseksi tällä.

  2. Tsemppiä! Itekään en haluais uutta taloa. Vaikka siinä ois sinänsä se hyvä, että sais ite päättää ihan kaikesta alusta asti. Uudet talot on mun mielestä jotenkin steriilejä ja hengettömiä ja se tökkii. Toisaalta taas kerrostaloissa se ei jostain syystä töki, ainoastaan omakotitaloissa.

    1. Kiitos! 🙂 Mulla kans sama, kerrostaloissa se on vain plussaa jos on uusi, mutta omakotitalossa jotenkin kaipaa sitä, ettei se ole niin steriili. 🙂

Leave a Reply