Roadtrip Ruotsiin ja Norjaan

Kesälomaa on vielä viikko jäljellä, mutta kuten lupasin, on aika palata blogin pariin. On kyllä tehnyt hyvää ottaa lomaa ihan kaikesta, vaikka olen mä kyllä hiukan lukenut muiden postauksia tehnyt muutamia postauksia jemmaan tässä loman aikana. 🙂

Ajattelin, että jaan teidän kanssanne meidän reissun Ruotsin ja Norjan pohjoiseen osaan. Toivottavasti teitä kiinnostaa tällaiset off topic -postaukset, sillä tämä postaus on aika pitkä!

Heti ensimmäisen viikon lopulla meidän asuntoauto starttasi kohti Ruotsia, tarkalleen ottaen Jällivaaraa. Siellä oli koiranäyttelyt, johon meidän Rymyn kasvattaja sai meidät houkuteltua mukaan. Suostuimme oikeastaan siksi, että jos meillä on jokin syy olla siellä siihen aikaan, niin me oikeasti lähdetäänkin reissuun, eikä vain olla kotosalla.

Me ollaan ehkä vähän erikoisia matkaajia, sillä me tykätään olla tien päällä, eikä niinkään jäädä paikalleen yhteen lomakohteeseen. Eli ajamista tuli viiden päivän aikana yhteensä n. 2200 kilometriä. Osa kuvista on otettu apukuskin paikalta auton liikkuessa, joten varmasti laadussa olisi parantamisen varaa. 🙂

Perjantaina miehen päästyä töistä auto starttasi kotipihalta kohti Muhosta, jossa mun hyvä ystävä asuu. Näemme tosi harvoin, joten ajattelimme yhdistää tämän matkan alun sille, että nukutaan ensimmäinen yö ystäväni pihalla ja samalla saadaan vaihtaa kuulumisia. Säästettiin kuitenkin pari tuntia ajoaikaa lauantailta. Lauantaina aamusta lähdimme ajamaan kohti Jällivaaraa. Jällivaarasta meidän oli tarkoitus jatkaa matkaa Norjan puolelle ja käydä katselemassa miltä siellä näyttää. Tässä vähän kuvaa siitä, mitä reittiä suurin piirtein ajeltiin. Tähän tietty meno kotoa Muhoksen kautta Haaparantaan alussa ja lopussa paluu Haaparannasta kotiin. Käytiin Haaparannassa kahteen otteeseen, sillä menomatkalla oli niin aikaista, että kaupat eivät olleet auki, mutta tulomatkalla piipahdimme Ikeassa ostamassa pari juttua kotiin.

nimetön

Lauantaina meidän täytyi olla Jällivaarassa puolen päivän jälkeen. Itse näyttely ei mennyt meidän koiran osalta ihan nappiin, sillä Kyproslainen tuomari oli melko persoona. Juoksutti ja kävelytti koiria moneen otteeseen, arvosteli myös kärkkäästi esittelijöitäkin, mutta antoi toisaalta myös hyvää palautetta. Se halusi ihan kaikille welsseille lisää massaa ja kun meidän koira on vielä muutenkin kasvuvaiheessa ja selkä odottaa levenemistään, niin sille erityisesti toivottiin lisää massaa ja se sai tulokseksi pelkän EH:n. ROP-koirallekin antoi ohjeet, että lisää liikuntaa ja lisää ruokaa. VSP-narttu taas sai moitteita siitä, ettei tuomarin mukaan sitä oltu trimmattu edes näyttelyä varten ja tätä ihmeellistä toimintaa jatkui koko rodun esittelyn ajan. Mutta ei se mitään, ROP-koira Vesku on saman kasvattajan koiria (näillä myös sama isä) ja Veskusta tuli tuolla samalla myös Ruotsin valio, joten tyytyväisiä kyllä oltiin meidän porukan vuoksi! 🙂 Seuraavana viikonloppuna olikin täällä Suomessa Ylivieskassa KV-näyttely, johon mennessä Rymylle oli ilmeisesti ehtinyt viikossa kasvaa lihakset, kun Ruotsalainen tuomari antoi Rymylle palautetta vahvasta lihaksistosta. 😀 Rymy saikin tokan SERTin ja ensimmäisen CACIBin (se tosin pitää vielä vahvistaa, mutta homma on jo hoidossa) tuolta näyttelystä. Eli tällä hetkellä ollaan yhden SERTin ja taipumuskokeen päässä muotovalion tittelistä. Ilmeisesti kuitenkin Rymyllä on hyvät mahdollisuudet saada tuo titteli, joten kyllä me sitä yritetään metsästää. Tämän hankkiminen menee kyllä ensi vuoteen, että ikää on sen 24kk ja meillä ei ole tarkoitus osallistua tänä vuonna enää näyttelyihin, mutta taippareihin olisi tarkoitus viikon päästä osallistua.

IMG_4529
Jällivaaran näyttelyn jälkeen suunnattiin Jällivaaran leirintäalueelle (voin suositella, oli tosi rauhallinen, edullinen ja siisti paikka), jossa Rymy sai levätä ja mekin kerätä vähän voimia kuuman päivän jälkeen. Jällivaarasta lähdimme sunnuntaina aamusta ajamaan kohti Kiirunaa. Oikeastaan vasta Kiirunasta eteenpäin maisemat alkoivat olla erilaisia kuin meidän lapissa.

IMG_4630

Tiet oli tässä vaiheessa vielä hyvän levyisiä ja mukavia ajettavia. Nuo pysähdyspaikat on vain vähän eri tavalla merkitty kuin meillä täällä, sillä nuo P:t ovat tasan tuon pysäkin kohdalla, eikä etukäteisvarotuksia ollut, joten melko voimakkaita jarrutuksia sai tehdä, jos näkyvyyttä ei ollut tuon kuvan mukaisesti, että pysäkin pystyisi hyvin ennakoimaan.

IMG_4634

Näitä maisemia oli tosi mukava katsella ja mulla ainakin näissä sielu lepää. Eihän kuvista koskaan saa sitä fiilistä, mikä paikan päällä on, mutta eipä sille mitään voi. 🙂 Pohjoisemmaksi mentäessä teiden kuntokin heikkeni hieman ja ne kapenivat näistä edellisistä.

IMG_4635

Edelleen kuitenkin maisemat säilyivät upeina.

IMG_20170702_123348

Pohjoisemmaksi mentäessä lunta löytyi vielä osasta paikoista tien vierestäkin ja yksi järvikin oli vielä jäässä. Jotenkin se oli todella outoa, sillä lämpötila oli yli 20 astetta. 🙂

IMG_4703

Rymykin pääsi vilvoittelemaan lumihangessa! Tottakai kävin itsekin avojaloin tallustelemassa lumessa, kun sellainen mahdollisuus tuli.

IMG_20170702_142423_1

Norjan puolelle tultaessa maisemat vain komistuivat. Vuorilla alkoi olla jo melko paljon korkeutta ja tiet olivat mutkaisempia ja jyrkempiä. Me kun ajeltiin isolla asuntoautolla 60 km/h, saimme osaksemme tööttäilyä oltuamme tien tukkona. Mutta yhtään nopeampaa siellä ei kyllä olisi uskaltanut ajaakaan. Joissakin kohdissa tiet oli niin jyrkkiä, että mun oli pakko vaan laittaa silmät kiinni, sen verran pahasti kuitenkin korkeanpaikankammo vaikutti. 😀

IMG_4924

IMG_4965
IMG_4981

Kiirunasta ajoimme siis kohti Narvikia. Keli oli jo tuolloin vähän pilvinen, mutta vuoret kuitenkin erottuivat vielä hyvin ja maisemat oli tosi upeat. Narvikissa emme oikeastaan ehtineet olla juuri yhtään, sillä meidän oli tarkoitus ehtiä Tromssaan leirintäalueelle yöksi. Tämä pysähdyspaikka on ennen Narvikia (tai me pysähdyttiin paluumatkalla siinä) ja Narvik on tuolla vasemmassa reunassa huippujen takana. 😀

IMG_20170702_160010
Tromssassa oltiinkin vasta illalla ja ensimmäinen leirintäalue oli täyteen buukattu. Vähän ehti jo iskeä epätoivo, mutta sitten he neuvoivat meidät 25 minuutin ajomatkan päähän toiselle leirintäalueelle, jossa piti olla tilaa. Ihan hyvä, että jatkoimme matkaa, sillä tuo toinen leirintäalue (Skittenelv) olikin rauhallisempi vaihtoehto ja sieltä löytyi kaikki tarvittava meidän tarpeisiin. Sain mä napattua siellä omasta mielestä älyttömän hyvän kuvan, mutta harmikseni se on otettu kännykällä, sillä ajattelin, että tästä kuvasta olisi voinut teetättää jopa taulun. Pitäisi ehkä tarkistaa, riittääkö resoluutio tauluun asti. 🙂

IMG_20170703_135116

Maanantaina aamupalaa syödessä mietittiin, että jatketaan matkaa kohti Altaa. Illalla oli alkanut sade ja näkymät olivat sitten jo melko heikot. Kyllähän näistä tosi hyvin saa selvää, että tuolla takana nousee komeat lumihuippuiset vuoret, eikö totta?

IMG_5015

IMG_20170703_103752

Kun me molemmat ihastuttiin näihin maisemiin totaalisesti, päätettiin kääntää nokka kohti Suomea ja palata joskus myöhemmin uudelleen esimerkiksi Altaan ja Lofooteille. Nämä vain eivät ole kovin hyviä matkailupaikkoja, jos et näe mitään. Sateen piti yltyä seuraavien päivien aikana, joten ei ollut mitään järkeä jatkaa matkaa, vaan aloimme miettiä seuraavaa nukkumapaikkaa kotimaasta. Tässä vaiheessa ei enää oltu kovin kaukana Kilpisjärveltä, joten sinne suuntasimme seuraavaksi. Kilpisjärvellä oli vielä huono sää, joten emme sitä mahtavaa Saanan huippuakaan nähneet kovin hyvin, mutta otetaan uusiksi sitten toisella kertaa.

Jännä miten nopeasti maisema muuttui heti kun tultiin Suomeen. Hetki sitten oli isoja valtavia vuoria ja täällä näky oli sitten taas sitä tuttua, suoraa tietä ja hyvinkin tasaista maastoa verrattuna Norjaan.

IMG_5037

Etsimme sopivaa leirintäalueita pohjoisesta ja päädyimme Muonioon Torassiepin leirintäalueelle. Leirintäalue oli ihan kiva, eikä siellä ollut meidän lisäksi muita matkailuautoilla tai vaunuilla. Meidän onneksi keittiö oli kuitenkin auki, saimme syödä mahat täyteen oikeaa ruokaa. Ylikypsää hirveä lisukkeilla ja oluella maksoi yhteensä 25e/hlö, mikä ei ollut mielestäni edes hirvittävän kallista. Hyvää oli!

IMG_20170703_192141

Olisimme ehkä saattaneet jatkaa vielä yhden päivän pidempään matkailua, mutta tuon leirintäalueen sääsket saivat meidät yön aikana niin raivoihimme, että väsyneinä suuntasimme auton keulan uudelleen kohti Haaparantaa ja sieltä sitten tiistai-illaksi omaan sänkyyn nukkumaan. Jostain ihmeen raosta nimittäin pääsi miljoona sääskeä sisälle asuntoautoomme, eikä ne muuten loppuneet tappamalla! Mun oli pakko yhdessä vaiheessa ennen kolmea yöllä vain päättää, että syökööt. Mulla oli korvatulpatkin korvissa, että sain siltä ininältä nukuttua. Luulisi, että näin maalla on tottunut sääskiin, mutta tuo oli jotain ihan kamalaa!

Ennen matkaa luin paljon pelotteluja siitä, että tankki kannattaa pitää koko ajan täynnä, sillä tankkauspisteitä on niin harvassa, että polttoaine saattaa loppua kesken. Mehän sitten tankattiin aika usein. Mutta täytyy kyllä sanoa, että ainakaan tuolla reitillä ei polttoaine päässyt edes lähelle loppumistaan, sillä viisari ei tainnut käydä alle puolen kertaakaan. En tiedä onko tilanne eri, jos ajaa muualla Norjassa. Myös noista tietulleista varoiteltiin, mutta ei niitä kyllä osunut kuin yksi koko reissun aikana silmään. Sekin oli automaattinen järjestelmä, eli laskua pitäisi tulla sitten jonkin ajan päästä. Olikohan summa jopa 2,52 € tms. 😀

Oli kyllä tosi mahtava reissu, molemmat päästiin kyllä hyvin rentoutumaan! Rymy ei niin nauttinut reissusta, kun ei malttanut nukkua, mutta reissun jälkeen se nukkuikin aika monta päivää.

Tänään asuntoauto starttaa viikonlopuksi Hyvinkäälle hyvien ystävien luokse. Miehellä alkaakin työt maanantaina, minä yritän vielä nauttia viimeisestä lomaviikosta sen minkä pystyn. 🙂

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

10 thoughts on “Roadtrip Ruotsiin ja Norjaan”

 1. Kivan näköinen reissu, tunnelma välittyi kuvista kyllä hyvin! Onnea Rymylle hienoista saavutuksista, hän onkin niin hieno koira <3 mun unelmareissu olis just lähteä asuntoautolla ja ottaa Hippu mukaan. Mies haluaisi lähteä moottoripyörällä Norjaan tuttavapariskunnan kanssa mutta minä en ole tästä innoissani. En jaksa istua pyörän kyydissä niin järjettömän pitkää matkaa ja noh…en pysty olemaan erossa Hipusta 😀 ( hyvä tekosyy! ) Mukavaa loppulomaa, mullakin vielä viikko armonaikaa. Blogirintamalla on ollut tosi hiljaista, tuntuu että kaikki lomailee niin olipa kiva nähdä päivitys sinulta!

  1. Oli kyllä mukava reissu! Mä en varmaan tämän jälkeen myöskään jaksaisi moottoripyörällä lähteä tuonne, varsinkin jo keli olisi huono niin ei reissusta kyllä hyvä mieli jäisi. Mutta hyvällä kelillä taas se voisi olla ihan mieletöntä. 🙂

 2. Upeita maisemia <3 Olisi ihana matkustaa koirien kanssa, mutta me tykätään kaupungeista ja voin kuvitella miten stressaantuneita oltas koko porukka kun pitäis keksiä pissapaikkoja yms. Toki rauhallisemmat ympäristöt kelpaavat myös, mutta asuntoauto ei ole meille vaihtoehto eikä lentäminenkään ole kivaa koirille. Mutta ehkä joskus toteutamme jonkun ulkomaanmatkan koko porukalla 🙂
  Joskin pakko myöntää, että nyt kun olimme viikon miehen kanssa reissussa, oli se ihan kivaakin kun ei tarvinnut huolehtia kuin itsestä. Ikävä oli kova mutta samalla nautin siitä ettei kukaan kinunnut ulos, ruokaa, leikkiä ja mitä nyt milloinkin 😀

  1. Mekin kyllä tykäkään kaupungeista ja jos johonkin isompaan kaupunkiin lähdettäisiin reissuun, en kyllä haluaisi Rymyä mukaan. Asuntoautoillessa se on ok, mutta oikein muuten ei. 😀
   Olisihan se kyllä kieltämättä lomaa, jos ei tarvitsisi ottaa Rymyä mukaan, mutta se on osoittautunut aika huolettomaksi matkakaveriksi, niin se ei haittaakaan. 😀

 3. Näät on niin makeit kuvii. Toi kuva, missä on kaks autoa teidän edessä ja se silta; saa silmät ihan kieroon. 😀 Mä en tajua sitä, miten se menee. Juuu, ehkä tosi fiksua kirjoittaa se tähän. No ei se mitään vaikka oon jälleen vähä tyhmä, eikä se vaikuta siihen, et seki kuva on hieno. Muista tehä taulu tosta laiturikuvasta!!!

  1. No olipa hyvä kommentti. 😀 Joo, yritän katsellla josko jostain saisi kohtuuhinnalla sen taulun teetätettyä tuosta. 🙂

 4. Vitsi mitkä maisemat. Asuntoautolla reissaaminen on varmaan aika huoletonta, kun kaikki on siinä samassa tilassa koko ajan mukana:)

  1. Todellakin! Ei tarvitse metsästää vessaa tai ruokapaikkaa ja voi pysähtyä nukkumaan jos siltä tuntuu. 🙂

 5. Kuulostaa kyllä tosi kivalle reissulle! Mä oon kerran ollut Norjassa kesäleirillä (:DDD) ja vitsit siellä on kyllä kauniita maisemia<3

Leave a Reply