Taloprojektin kuulumiset ja talon pohjapiirrustus

Tähän aiheeseen en ole nyt palannut pitkään aikaan, sillä ei yksinkertaisesti ole ollut paljon kirjoitettavaa. Valitettavasti kesän helteet ovat lykänneet meidän talon purkuhommia, joten vieläkään ei ole täyttä varmuutta, mitä edessämme on. Muuta siis kuin ihan järjettömästi töitä, se nyt on selvää. 😀

Miehen mentyä takaisin töihin kesälomilta, mun oli tarkoitus saada projektia etenemään, mutta tuollainen tappohelle oli töiden tekemisen kannalta kamalaa, vaikka lämpimästä muuten kyllä tykkään.

Nyt olemme molemmat päässeet arkeen kiinni, mutta mulla vain on tajuton työkuorma tiedossa ainakin näin elokuun ajan, joten musta ei ole senkään puolesta viemään projektia eteenpäin. Mies taas on ollut paljon peltohommissa muiden töiden lisäksi, joten eipä tässä ole paljon ehtinyt mitään tehdä.

Sen verran kuitenkin olemme saaneet aikaiseksi, että keittiön seinät on purettu hirrelle ja vessastakin jo puolet. Vessan purkua pelättiin kaikista eniten, siellä kun oli suihku samassa tilassa ja vesieristykset ihan mitä sattuu. Nyt kun tuota suihkunurkkausta on purettu, iloksemme olemme todenneet seinien olevan täysin hyvässä kunnossa, vaikka pelkäsimme lahoa seinää. Toki siellä on vielä betonilattia, joka täytyy piikata auki ja katsoa mitä sen alla on. Tämä sama pätee vielä kolmeen muuhunkin tilaan.

Jotta tätä on helpompi hahmottaa, olen piirtänyt talon pohjapiirrustuksen, joka on lähes mittatarkka. Tämä tarkoittaa, että se on noin kymmenien senttien tarkkuudella tehty. 😀 En oikein saanut mittoja täsmäämään, vaikka ne on otettukin. Näillä mennään toistaiseksi.

Käytin tämän 3D-mallin tekoon Floorplanneria, joka on ihan kätevä, mutta ihan kaikkea siitä ei mielestäni löydy. Esimerkiksi en enää löytänyt vintin vinojen seinien piirtämiseen mahdollistavaa asetusta, vaikka tiedän, että se on siellä aiemmin ollut. Siirryinkin myöhemmin käyttämään Home by me -sovellusta, joka sekin on ilmainen ja sieltä löytyy laajemmat työkalut. Sekään ei ole täydellinen, mutta eipä näiltä ilmaisilta työkaluilta sitä voi odottaakaan. Tietenkin jos tiedätte jonkun tosi hyvän suunnitteluohjelman, niin mielelläni otan vinkkejä vastaan! 🙂

7_2

En nyt tässä vaiheessa näe tarvetta jakaa yläkerran kuvaa, kun ei siellä mitään olekaan. Mutta tuoltapa se meidän tämänhetkinen alakerta näyttää. Keittiöön en löytänyt sopivaa leivinuunia sovelluksesta, pelkästään jotain ihme 80-luvun takkoja, joten tuossa keittiön oikeassa alanurkassa on iso leivinuuni/hella, joka on kyllä käyttökiellossa ja se puretaan pois.

Mainitsin varmaan aiemmin, että meillä oli tuossa eteisessä rakennettuna sähkösauna, jota kukaan ei ymmärtänyt, miksi se on siihen rakennettu. Sitä on kuulemma pari kertaa käytetty ja sen jälkeen se vain on ollut siinä tiellä. Nyt sekin on purettu pois tieltä.

Seuraava vaihe meillä on se, että kun vessan seinistä saadaan loputkin muovit ja levyt pois, alkaa todella iso työ piikkaamisessa. Keittiössä oli myös betonikakku, mutta se on piikattu jo. Olohuoneessa on vielä betoni, kuten vessassa ja tuossa käytävällä ja eteisessä se saunan pohja. Keittiössä on pohjalla vain hiekkaa, mutta ne poistetaan vasta kun olohuone on piikattu auki, jotta betoni on sieltä helpompi kuljettaa pois. Tuossa entisessä työhuoneessakin on jonkin verran betonia, mutta ei varsinaisesti tasaista betonikakkua. Siellä on isoja kiviä, betonia ja soraa. Mutta purut on “imuroitu” pois, samoin kuin niskat purettu.

Tämä kuva onkin keittiöstä. Tuosta ikkunan alta lähtee lahoja hirsiä (kiitos kuuluu hevosmuurahaisille, siksi tuota valkoista jauhetta seinässä) olohuoneeseen, jotka pitää vaihtaa/korjata. Muuten keittiössä hirret ovat kunnossa ainakin niiltä osin, mitä tässä vaiheessa nähdään.

Lattioiden piikkaamisen jälkeen tiedetäänkin varmasti, pystytäänkö talo säilyttämään ja remontoimaan meille kodiksi. Tähän mennessä ei ole tullut vastaan sellaista ongelmaa (sormet ristiin!), joka ei olisi korjattavissa. Vaikka noita hirsiä pitääkin vaihtaa, se ei todellakaan tarkoita, että koko talo pitäisi purkaa. Toivottavasti jossakin vaiheessa pystyy katsomaan näitä alun kuvia ja toteamaan, että ollaan me vain tehty älytön työ, mutta on lopputulos sen arvoinen. 🙂

Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Lähtisittekö itse näin isoon projektiin vai vetäisittekö talon maan tasalle ja rakentaisitte vain uuden?

8 thoughts on “Taloprojektin kuulumiset ja talon pohjapiirrustus”

 1. Mun psyyke ei varmasti kestäisi moista projektia, joten hatunnosto täältä. Mielestäni on hienoa korjata vanhaa sen sijaan, että tehtäisiin aina uutta, vaikka siten ehkä pääsisikin helpommalla.

  1. Mä tosiaan toivon, että tämä pystytään korjaamaan, vaikka siinä menisikin aikaa. Jotenkin mä en stressaa tätä remppaa yhtään, tehdään se mitä ehditään ja pystytään. En ole edes hirvittävän pitkälle tätä suunnitellutkaan, katsotaan tilanteen mukaan. Liian rento asenne kenties? 😀

 2. Huh, en lähtisi vastaavaan urakkaan mieheni kanssa, ehkä jonkun muun. Rakensimme toissa kesänä laiturin ja oli jo parisuhde koetuksella! Muutoin taloprojektinne vaikuttaa todella jännittävältä, pidän peukkuja pystyssä. Minäkin arvostan vanhan kunnostamista uuden tekemisen sijaan.

  1. Me ei olla otettu vielä kertaakaan yhteen, mutta toisaalta aika harvoin me muutenkaan otetaan. Sen sijaan mun mies, joka ei ole IKINÄ ollut kiinnostunut käsillä tekemisestä (moottoriajoneuvojen rempat poislukien), on osoittautunut nyt oikein käteväksi käsistään ja tekee mielellään tätä projektia eteenpäin. 🙂

 3. Itse tehtynä en lähtisi vastaavaan projektiin ihan vain sen takia, että taitoa ja kärsivällisyyttä ei kertakaikkiaan ole. Tämä tosin pätee myös uuden talon rakentamiseen 😀 Näin sivustaseuraajana sen sijaan ihailen tosi paljon sitä, että yritätte kunnostaa vanhan, varsinkin kun kyseessä on hirsitalo! Varmasti tekemisen painetta hillitsee se, että voitte asua omassa talossanne ilman paniikkikiirettä muuttaa tuohon uuteen. Mielenkiinnolla seurailen projektia! 🙂

  1. Haha, no eipä tuota taitoa meilläkään hirvittävästi löydy. 😀 Mutta tekemällä oppii. 🙂 Onham meidän pakko myydä tuo toinen talo siinä vaiheessa kun meidän pitää investoida isommin tähän toiseen. Mutta katsotaan sitä sitten kun sen aika on.

  1. Tää on ihan tajuttoman iso homma, mutta jotenkin mä en stressaa tätä edes yhtään. 😀 Ihan hullua! 😀

Leave a Reply