Hellan ja leivinuunin purku

Meidän talon ainoa lämmitysmuoto on ollut puulämmitys. Alakerrassa on kolme huonetta, joissa jokaisessa on ollut jonkinlainen puulla lämmitettävä systeemi. Yhdessä kamina, yhdessä kakluuni ja keittiössä hella/leivinuuni.

IMG_20180621_162708

Tämä kuva on niiltä päiviltä, kun ensimmäisiä kertoja päästiin talolla käymään. Perikunnalta kuulimme, että tämä kompleksi on mennyt käyttökieltoon tänä keväänä nuohoojan toimesta. Ja ihan hyvä niin, kyllä tämä onkin ollut joka paikasta ihan läpipalanut.

Purku aloitettiin sillä, että luukut ja hellan kansi otettiin pois, ja laitettiin säilöön, jos niitä vielä johonkin tarvittaisiin.

IMG_20180821_195450

IMG_20180821_195459

Tämän jälkeen otettiin leka käyttöön ja siitä se homma sitten pikkuhiljaa eteni.

IMG_20180820_170958

IMG_20180820_171619

Kuten kuvista näkyy, nokea on paljon joka puolella ja laasti käytännössä irronnutta, joten kaikki tämä pölisi älyttömästi ja hengityssuojaimet tuli kyllä tarpeeseen.

IMG_20180820_174636

IMG_20180821_195435

Mulla tahtoo olla paha tapa unohtaa kuvata näitä vaiheita kun on niin työn touhussa. Tässä vähän taiteellisempi kuva homman etenemisestä. 🙂

IMG_20180825_150256

Ja tässä vielä lähes valmis lopputulos. Nähtäväksi jää, pitääkö tuota seinää ja hormeja tehdä uusiksi, todennäköisesti pitää. Tuon kunto pitää selvittää tarkemmin ja sen korjausmahdollisuudet myös.

IMG_20180825_150211

Tuntuu, että aika nopeasti tämä saatiin tyhjennettyä, mutta meni siihen kuitenkin reilu viikko, että kaikki tiilet saatiin kiikutettua pihalle. Seuraavana talolla varmaankin siirrytään kakluunin purkuun. Se on tarkoitus saada purettua niin nätisti, että kuoret saataisiin ehjänä pois ja ne voitaisiin käyttää sitten uudelleen.

Mulla ei ole vielä minkäänlaista mielikuvaa siitä, minkälainen leivinuuni meille tulee sitten joskus. Ehkäpä sekin selviää tässä ajan kanssa, kun pohjaratkaisu alkaa hahmottua. Muutenkin mulla on huolestuttavan vähän suunniteltuna tähän taloon, mutta luotan siihen, että kyllä ne asiat sitten jollakin tavalla aina ratkeaa. 😀

5 thoughts on “Hellan ja leivinuunin purku”

 1. Tulee oikein puistatus kun katsoo noita kuvia; juuri saatiin isovanhempien kodin remontti valmiiksi ja siihen kuului mm uuden leivinuunin teko. Meillä ei voitu käyttää lekaa (voi kun olisikin!) vaan tiilet piti irrottaa yksi kerrallaan ja mielellään ehjänä, jotta ne voitaisiin käyttää uudelleen. Mummolan vanha uuni oli aivan järkyttävän iso, lattiasta kattoon ulottuva tummanpunainen möhkäle, jota uunintekijämmekin katsoi kauhuissaan. Kokoonsa nähden uuni tuotti hirmu vähän lämpöä, eli toisin sanoen massaa oli käyttötarkoitukseen aivan liikaa. Nyt on viikon verran ollut talo asuttavassa kunnossa, ja on muuten isomman oloinen huusholli, kun uunin koko pienentyi parin tiilen leveydellä suuntaansa ja uunin ja katon väliin jäi toista metriä tilaa. Kun vielä uunin pinta kaakeloitiin vaalealla laatalla, ja samaan syssyyn paneloitiin katto valkoiseksi niin onhan isomman oloinen tila!
  Tsemppiä teille kodin kunnostamiseen, näitä postauksia on mukava lukea (varsinkin nyt kun ei enää itse ole noesta mustana:D)!

  1. Onneksi meillä sai käyttää voimaa, eikä tarvinut mitään säästää! Tämä kompleksi oli myös tosi iso, mutta ei kyllä hajuakaan miten on lämmittänyt. Mä toivon myös, että tämän purkaminen ja pienemmän teko avartaisi keittiötä entisestään. 🙂

   Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan ihan varmasti ja paljon! 😀

 2. Ei hyvää päivää mikä urakka. Mutta hieno kyllä tulee. Synnyinkodissani on käytetty puuhellan luukkuja itse muuratussa grillissä ja haaveilen vähän samanlaisesta uudessa kodissamme.

  1. No äläpäs muuta sano! Mä uskon vielä ainakin toistaiseksi hyvin vakaasti siihen, että tästä tulee ihan mieletön. Tuo grilli-idea ei ole kyllä yhtään hullumpi, saa nähdä mitä näille luukuille lopulta käy. 🙂

 3. Ystävälläni oli ennen öljylämmityksen lisäksi myös puulämmitys käytettävissä. Hän myös päätti purkaa keittiön hellan ja leivinuunin koska ne söivät keittiöstä tilaa melkein puolet. Öljylämmityksen hän on vielä halunnut pitää koska öljypolttimen huolto on ainoa määräaikainen huolto, mitä hän on joutunut tekemään tällä hetkellä. Täytyykin kysyä, että tekivätkö he uuden leivinuunin vai eivät.

Leave a Reply